Nigerian Police Aptitude Test Past Questions And Answers

 Once again we want to wish all that participated in the just concluded Nigeria Police Recruitment 2016 a very success in all you have done so far. If you are among those that did participate in the recruitment exercise, then you should also be anticipating a call up for the screening exercise that is due to commence soon. pol

If you are interested in knowing when the Nigeria  Police screening will commence, then click Police Recruitment 2016 Screening Date. While you wait for the short listed names, i would rather advise that you take your time to glance through the following would be Nigerian Police Aptitude Test Past Questions & Answers that might be coming up.

 You Can Also Read >>> Police Recruitment 2016 Screening Date

For those who have been so anxious to know how the Nigeria Police screening and aptitude test will be conducted, should read through and see some of the samples we have been able to get from past Nigeria police force recruitment past question and answers.

All applicants who applied should note that the 2016 Nigerian Police Aptitude Test Question will cover subjects like English, Mathematics and General knowledge.  What we have observed over the years, is that, the Nigerian Police Aptitude Test Past Questions are usually and likely to be repeated questions that will show up during the Nigeria Police interview on the screening day.

 The Nigerian Police Likely Aptitude Test Past Questions & Answers

Below are sample questions from past police recruitment aptitude test

1. What is the full meaning of NPF?

ANSWER: Nigeria Police Force

2. What is the Nigeria police force motto?

ANSWER: the police are your friends

3. When was Nigeria Police Force(NPF) established?

ANSWER: 1930

4. What are the objective of Nigeria Police Force?

ANSWER: The Nigeria police force objective is to enhance the quality of life in our country by working in partnership with the community and in accordance with constitutional rights to enforce the laws, preserve the peace, reduce fear and provide for a safe environment.

5. Who is the present Chief of Defence Staff?

ANSWER: Major Gen. Abayomi Gabriel Olonisakin

6. What is the full Meaning of IGP?

ANSWER: Inspector General of Police

7. What is the name of Nigeria Police Force IGP?

ANSWER: IGP Solomon Arase

8. What year was Nigeria Police reorganized into 7 area command?

ANSWER: 1986

9. When did Nigeria got her independence?

ANSWER: 1 October 1960

Nigerian Police Aptitude Test Past Questions & Answers

10. Who is the current Speaker of Nigeria House of Representatives

ANSWER: Yakubu Dogara

11. Who is the current Senate president of Nigeria?

ANSWER: Sen. Bukola Saraki

12. Who is the first Executive president of Nigeria?

ANSWER: Alh. Shehu Shagari

13. Name the government agencies that supervise the affairs of Nigeria police force?

ANSWER: i). The Police service Commission (PSC)

ii). Ministry of police affairs

iii). The Nigeria police council(NPC)

14. What is the staff strength of Nigeria police force?

ANSWER: 371,800 officers

15. Name the 7 area Commands of Nigeria police force?

ANSWER: (Adamawa, Gombe, Jigawa, Kano, Katsina, Lagos, Ogun.)

16. When did Nigeria become a Republic?

ANSWER: 1 october 1963

17. What year did Nigeria civil way started and ended?

ANSWER: Started 1967 and ended 15th jan. 1970

18. Which year was Nigeria flag designed and who designed it ?

ANSWER: Nigeria flag was designed by Mr. Taiwo Akinkumi in 1959

19. What is the Current population of Nigeria?

ANSWER: 183 million

 If you have any issue to talk about, you can do that through the comment box.

 Success to you all.

Nigerian Police Aptitude Test Past Questions And Answers

Comments

  1. phillips n majidadi says:

    I see it to be more of current affairs thank you ay he all mighty see us through

  2. ohanaga favour says:

    I’m still waiting for the shortlisted names

  3. prince maya says:

    Please is it everybody that is going to for the aptitude on the 6th or the aptitude test is classified according to the position you apply.
    After on 6th is there any other day for the test?

  4. THEOPHILUS ABBA says:

    how can i access to the shortlisted candidate through web

  5. John Harris says:

    Thanks alot admin. Please,could you please include the English language, Maths and others relevant subject of the test.

  6. Ocheme John says:

    where can I download the format of past questions and answers on police recruitment exercise. thanks

  7. John Harny says:

    Pls can i get th question an answer for English an mathematics ?

  8. Hello everyone am ben from imo state contact Mr Williams for your police exma past Question and Answer call him now on +2348120612602, I wish you all good luck.

  9. Please, Help me with other subjects.
    Meanwhile, thanks so much for your good works

  10. Barnabas mark says:

    Does the aptitude test consists only on current affairs? What about maths, English and general knowledge?

  11. Thanks for the question and answers but there’s no mathematical sample question. .why?

  12. chukwuede john nduka says:

    Question and answers for English and maths

  13. You talking about maths, are u going to be banker?;)

  14. Please who has contacted mr Williams

  15. pls will the question going to be objective, subjective or theory?

  16. What about the maths and English part of it? Meanwhile, u did u a great work in the current affairs. Thanks

  17. ossai clinton c. says:

    believe in your self, there is know limit for what u can achieve in life. We all go pass in Jesus name amen

  18. that Mr Williams is a scam, he has nothing to offer

Speak Your Mind

*

error: Content is protected !!